Τοκετός στο Σπίτι
Αν έχεις μια ανεπίπλεκτη εγκυμοσύνη και το μωρό σου αλλά και εσύ είστε απόλυτα υγιείς , τότε ίσως να θελήσεις να γεννήσεις το μωρό σου στο σπίτι. Σύμφωνα με τις έρευνες είναι μια ασφαλής επιλογή.
Το που θα γεννήσεις το μωρό σου είναι δική σου επιλογή και μόνο και θα έπρεπε να έχεις την απαραίτητη υποστήριξη για να στηρίξεις εσύ αυτή την επιλογή. Χρειάζεται βέβαια να συζητήσεις συγκεκριμένα πράγματα με την ομάδα μαιών που θα σε παρακολουθεί καθώς ο τοκετός στο σπίτι διεκπεραιώνεται από μαίες και ακολουθεί συγκεκριμένο πλάνο και οδηγίες.
Το να γεννήσεις στο σπίτι σημαίνει πως θα γεννήσεις σε ένα γνώριμο για σένα περιβάλλον και σε ένα περιβάλλον που θα νιώθεις ασφάλεια, με τις μαίες στο πλάι σου (συνήθως 2 μαίες) και ΟΠΟΙΟΝ άλλον άνθρωπο επιθυμείς.
Στην διάρκεια της εγκυμοσύνης σου βέβαια πολλά πράγματα μπορούν να αλλάξουν είτε στην επιθυμία σου είτε στις συνθήκες είτε στην κατάσταση της εγκυμοσύνης. Είσαι ελεύθερη να μοιραστείς με την ομάδα σου τις ανησυχίες σου και η ομάδα σου να παρουσιάσει τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει και να κάνετε ένα εκ νέου πλάνο τοκετού αν χρειαστεί.
ΕΙΝΑΙ Ο ΤΟΚΕΤΟΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΙΑ ΑΣΦΑΛΗΣ ΕΠΙΛΟΓΗ;
Το να γεννάς το μωρό σου γενικά αποτελεί μια φυσιολογική κατάσταση η οποία είναι ασφαλής όπου και αν γεννήσεις το μωρό σου. Αν είναι το πρώτο σου μωρό έχεις περισσότερες πιθανότητες να μεταφερθείς στο μαιευτήριο για ανακούφιση από τον πόνο αν ο τοκετός διαρκέσει αρκετές ώρες σε σχέση με το δεύτερο μωρό.
Αν είναι το δεύτερο μωρό σου ένας προγραμματισμένος τοκετός στο σπίτι είναι το ίδιο ασφαλής με τον τοκετό στο μαιευτήριο.
Αυτό που γνωρίζουμε από έρευνες είναι :
- Έγκυες χαμηλού κινδύνου για περιγεννητικές επιπλοκές που επιθυμούν προγραμματισμένο τοκετό στο σπίτι με κατάλληλο επαγγελματία υγείας, μπορούν να έχουν λιγότερες μητρικές επιπλοκές, χωρίς αυξημένη νεογνική νοσηρότητα και θνησιμότητα σε σχέση με τον τοκετό στο μαιευτήριο.
- Ο προγραμματισμένος τοκετός στο σπίτι σε κυήσεις χαμηλού κινδύνου και με τους κατάλληλους επαγγελματίες υγείας μειώνει τις πιθανότητες για περιγεννητικές παρεμβάσεις όπως κολπικές εξετάσεις, περινεοτομή , πρόκληση τοκετού, τοπική αναλγησία κ.ά.
- Επιπλέον μειώνονται οι πιθανότητες ρήξης τρίτου ή τετάρτου βαθμού στον κόλπο ή στο περίνεο καθώς και τα ποσοστά μολυσματικής νοσηρότητας στην μητέρα ή στο νεογνό.
- Αυξάνονται οι πιθανότητες αυτόματης έναρξης τοκετού άρα και τα ποσοστά φυσιολογικών τοκετών.
- Αυξάνονται οι πιθανότητες για εξατομικευμένη προσέγγιση, για επιλογή στάσεων και συνοδών ανάλογα με την επιθυμία της γυναίκας