Συνδιάζεται άραγε η πρόκληση τοκετού με μια φυσιολογική έκβαση τοκετού (κολπικό τοκετό);

Η απάντηση είναι ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ.

Εξαρτάται απο το πότε γίνεται η πρόκληση, σε ποιά εβδομάδα κύησης και με ποιές προυποθέσεις.Και πολλές φορές και το πως γίνεται η πρόκληση τοκετού σαν διαδικασία.

Πάμε να δούμε τους λόγους που μια πρόκληση τοκετού μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά για μια καισαρική τομή.

  • Η πρόκληση τοκετού είναι μια παρεμπόδιση στην φυσική ροή των πραγμάτων και όταν παρεμβαίνουμε σε μια φυσική διαδικασία αυξάνουμε τις πιθανότητες επιπλοκών που αυτές με την σειρά τους αντιμετωπίζονται με μια καισαρική τομή.
  • Ανεπιθύμητες παρενέργειες : η χορήγηση φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες αντιδράσεις  και να καταστίσει αναγκαία την καισαρική τομή για την ασφάλεια μητέρας και μωρού.
  • Αίσθηση του πόνου : Η χορήγηση ωκυτοκίνης για την πρόκληση του τοκετού αυξάνει την αίσθηση του πόνου που βιώνει η έγκυος κατα τις συστολές με αποτέλεσμα να καταφεύγει πολύ νωρίς στην χορήγηση της επισκληριδίου, που και αυτή με την σειρά της μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες παρενέργειες ,ή να επιλέγει η γυναίκα την καισαρική τομή για ανακούφιση απο τον πόνο αν δεν έχει την κατάλληλη στήριξη απο την ομάδα που την υποστηρίζει.
  • Προσαρμογή του μωρού στην διαδικασία. Πολλές φορές όπως συμβαίνει και με όλες τις φαρμακευτικές ουσίες το μωρό μπορεί να μην αντιδράσει καλά στην χορήγηση των φαρμάκων που χορηγούνται στην πρόκληση τοκετού με αποτέλεσμα ξανά την επιλογή της καισαρικής καθώς το μωρό αρχίζει να ζορίζεται ενδομήτρια.

Όσο παρεμβαίνουμε στην φυσική ροή του τοκετού και προσπαθούμε να συντομεύσουμε και να βιάσουμε τα πράγματα τόσο δυσκολότερα το σώμα μας συνεργάζεται και αντιδρά.Γιατί να πειράξεις κάτι που δουλεύει τέλεια μόνο του; Ο τοκετός ειναι σαν ένα καλά οργανωμένο πάρτι στο οποίο το σώμα σου ξέρει πως να χορεύει!

Τι πιο απλό απο το να το αφήσουμε να συμβεί και να παρακολουθούμε το θαύμα της γέννησης ενός μωρού και μιας μητέρας;